Nedir zenginlik? Para? Sağlık? Keyif?

Bence zamandır zenginlik. Sağlık zaten hiçbir şey ile ölçülemez. Onun zenginliği veya fakirliği olamaz. Keyif nedir? Herkesin keyfi farklıdır. Ben kafam rahat uyumayı severim mesela. Para nedir o zaman onunda gözümde bir açıklaması olur illa değil mi? Para rahatlıktır sadece. İhtiyacın olduğunu düşündüğün şeyi rahatça alabiliyorsan paran vardır. Ama ne kadar paran olursa olsun gerçek zenginlik zamandadır.

Çalışıyorum, iyi bir maaşım var, yatırımlarım var, sağlığım yerinde, keyfim yerinde, ama zengin değilim. İşe başlayalı 4 bayram geçti, ilk defa bir bayramın ilk günü izindeyim. Ha, 2. günü Cizreme dönüyorum çünkü bayramın diğer günleri çalışıyorum. Bak, zengin değilim. Bayramda insanlar tatil yaparken işe dönüyorum. Keyfime göre tatile çıkamıyoru...


Continue Reading

Son yazimi girdigim 25 Mayis 2017den beri blogumu sadece gelip guncellemeleri yapmak icin ziyaret ettim. Bazen eski postlarima baktim, ustunde hicbir degisiklik olmayan blogumu ara ara yedekledim. Sonuc olarak bugune yani 28 Mart 2020ye geldim.

Bu 35 ayda hayatimda cok guzel ve cok kotu seyler oldu (tamam cok kotu birsey olmadi aslinda). Sonunda okulumu bitirdim, kendime kasap.me adresinde bir ingilizce blog actim ve arkaplanini tamamen kendim yazdim, yuksek lisansa basladim, meslegimi yapmaya basladim. Iliskim oldu, bitti, oldu, bitti. Eskisehire veda edip Mersine tasindim, oradan is sebebiyle Sirnak/Cizreye geldim. Kedilerim buyuduler. Yeni bir masaustu pc dizdim, laptop aldim, kiz kardesimi Kanadaya yolcu ettim. Kardesimi ozledim. Annem ziyaretine gitti geri geldi. Babaannemi kaybetti...


Continue Reading

14 mayis 2014te tumblrima yazmisim..

5 yıl geçecek. gençliğinin en parlak dönemleri. hayatının belki de en eğlenceli yılları geride kalacak. aslında en parasız olduğun ama en çok keyif aldığın yılların geri de kalacak. insanların da aynen aşk gibi masum olduğuna inandığın, ama kalbin yandıkça ikisinin de masum olmadığını öğrendiğin yıllar geçecek.

5 yıl daha geçecek. kendi paranla kendi ayakların üstünde durmayı öğrendiğin yıllar olacak bunlar. yakın arkadaşların bu yıllarda birer ikişer evlenmeye başlayacak. bazen acabalar gelecek aklına. acaba gerçekten evlenmek istediler de mi evlendiler? acaba fii tarihindeki sevgilinle evlenebilir miydin veyahut mutlu olur muydun onunla? bu hayat yerine evlilik hayatı mı daha güzel olurdu? bu 5 sene seni acabalar ile boğacak. hala yaşlanmadığın iç...


Continue Reading

Paola Nutini, iskoc bir sarkici, yari italyan sanirsam. Cok guzel sarkilari var. Duygularini paramparca edebilir, icindeki acilari disari vurabilir. Ya da aradigin huzuru bulmani saglayabilir. En cok sevdigim sarkisinda diyor ki;

Yukselmek icin, Asktan yukari, Nefretten yukari, Hizlica aklimiz haline gelen bu demir gokyuzunde, Korkudan yukari ve ozgurlukten iceri

Kim yazar bu sozleri? Kim bu kadar guzel tanimlar hayat gayemizi.. Dinlemeniz icin sarkiyi asagiya birakiyor ve yazima devam ediyorum.

Bu sarkida en cok begendigim kisim ise Charlie Chaplin’in “The Great Dictator” filmindeki o muhtesem konusmasinin oldugu kisim. Buraya yazma geregi duymuyorum, dinlerken sozleri acin ve o muhtesem konusmayi dinleyin. Bizler makine degiliz, bizler guclu olmasi gerekeniz, bizler ozgurlugu ve...


Continue Reading

Bourne serisini izlediniz mi hic? Kesinlikle oneririm. Bir ajanin tek basina dunyayi yikimdan kurtardigi serilerden degil “Bourne” serisi. Kim oldugunu bilmiyor Jason Bourne, gecmisini hatirlamiyor ama gecmisinden ona kalan bir miras oldugunu ve bu mirasin hic hos olmadigini biliyor. Youtube’da birseyler dinlerken (evet spotify’a bosuna para veriyorum) Bourne filmlerinin sonunda calan o muhtesem soundtrack’e, Extreme Ways’e denk geldim. Bir sarki bu kadar fazla ve bu kadar az duygu icerebilir, filmleri izleyen ve benimle ayni hisleri yasayanlar anlayacaktir, filmin sonunda Bourne kalabaliga karisirken calar bu guzel muzik.Dinleyin, belki su anda ki hislerimi de anlarsiniz…

Kim oldugunu bilmemek nasil bir sey acaba, nereden geldigin, hangi ailede buyudugun, genc iken ne haltlar yedigin.....


Continue Reading

En son 24 Aralik 2015 tarihinde bloguma yazi girmisim. Bugun 14 Ocak 2017. 2016 yok bu blogda, hmm..

Nispeten guzel gecen koca bir sene birsey yazmamak ilginc, bu koca senede okul durumumu acayip derecede duzelttim, cok guzel bir iliski yasadim (ki tam olarak 1 sene surdu, basladigi ve bittigi ay ve gun ayni o derece yani), keyifli staj surecim, dolarin 3.80, euronun 4 olmasi, 15 temmuz, surekli bozulan camasir makinem, yeni laptobum, artik duzenli ve temiz evim.. bunlarin hepsi benim blogda son yazimi yazmamdan sonra oldu. Guzelim blog ise sabit kaldi. Sadik blog, hic oyle degisme ihtiyaci duymadi, benim degismemi dert etmedi, sifreyi unuttugumda yenisini mailime gonderdi. Canim blogum benim.

Dun guz doneminin son finaline girdim. Bir ders disinda (anladin sen beni..) gene guzel ve b...


Continue Reading

10 gün önce bugün bloguma yazı girmişim. ben değil blog söylüyor. pek bişi yapmadım bu 10 günde aslında. şu bahsettiğim framework olayına da çok durmadım. hayatımda pek çok konuyu baya saldım hatta. ama çok önemli bir şey yaptım. dün spora başladım.

askeri liseden sonra bir daha spor yapmayacağım demiştim. yok güzel kardeşim öyle olmuyor o iş. sen öküz gibi ye, yat, ee? vücudumun şekli gerçekten bozuldu. bunun artık düzelmesi gerekiyordu. en yakın arkadaşlarımdan ikisi de düzenli spor yapıyorlar. katıldım keratalara. dün gittim ve ısınma haftama başladım. neredeyse 5 sene olmuş spor yapmayalı! 5 sene. ama özlediğim bir şey varmış, o da kas acısı. askeri lisede nefret ederdim zorla yaptırılan antremanlardan dolayı. şimdi ise antreman sırasında kaslarımda oluşan acı hoşuma gidiyor. feci şe...


Continue Reading

Startup Framework çıktığında iyi bi sükse yaptı. satışları sanırsam 10bin civarı bişi olmuştu. 250 dolarlık bi ürün için iyi para hani. bu startup framework denen olaydan sonra bir kaç hmtl/css bundle daha çıktı ortaya. bence mantık çok çok iyi. elementler var, sen görsel olarak tasarımını yapıyorsun, nerden hangi kodu alacağını biliyorsun, yapıştır, işin çoğu hazır. sonrasında eklenecekiçerik ve 3-5 ufak düzenleme kalıyor. mantık bu teoride kolay ama pratik öyle mi?

bu ürünü almayı çok düşündüm. elimde infinite scroll/one page site tarzı ürün/tanıtım sitesi isteyen müşteri olduğunda yapıştır geçle olayı çok basite indirger işlerimi çabuk bitirir ve daha hızlı para kazanırım. hehehuhauhahahah asdfsdf (kötü adam gülüşü)

düşününce baya mantıklı her şeyden önce. güzel hoş efektleri olan b...


Continue Reading

şimdi efendim javascript ile bişiler yaptım karaladım ettim. dilin mantığını anladım. yani tam anladım denmez tabi epey kurcalamak gerek ama epey bi çözdüm temeli. bişiler de yazdım karaldım. en basit yazdığım scipte github blogumdan ulaşılabilir. ha unutmadan ingilizce blog tutmaya (iptal) dım. neyse. blogda background resmini süre ile değiştiren bir script var. mantık çok basit. daha da basit olabilir mi bilemem. bi iki ufak şey daha var yaptığım ama üşendim yazmaya. neyse.

javascript foundations serisinden sıkılıp “For best results, we recommend first taking these prerequisite courses: javascript bla bla and bla bla” uyarısın es geçip jquery’e başladım. ulan. bu çok kolay. yani jquery ciddi anlamda çok kolay. api’ye giriyorsun, ne kullanacağına bakıyorsun, yapıştırıyorsun t...


Continue Reading

bugün psikologa gittim. vala 150 kağıt bayıldık içime oturdu az biraz. bir buçuk saat kadar sürdü seans. kendimden bahsettim, son 3-4 yıldan bahsettim ve görüşme kendisini tamamlar bir hal aldı. insanların neden o kadar para verdiklerini de anlamış oldum çünkü iyi geliyor.

konuşma iki konu üzerinden döndü ilk olarak. ama birincisi ağır bastı ve sadece ona yoğunlaştık. ilişkiler konusunda yaşadığım hayal kırıklığı vs üzerine uzun uzun konuştuk. gerçek olduğunu bildiğim konuların farketmediğim diğer konularla önüme serilmesi farkındalığımı artırdı. mevcut ilişki durumundaki karmaşa, olayın geçmişi ve diğer ilişkilerimin genel bir muhasebesi ve durumuma odaklandık.

şunu farkettim o sırada, ben kendimle ilgilenmiyorum. kendi mutluluğum için bir şeyler yapmıyorum. ilişkilerde veren bir kişi...


Continue Reading

kimdir gerçek erkek? bilmem.. belki de bilmem ama hissederim.

gerçek erkek kuş gibidir. uçar ve uçar. yuvasını arar.

gerçek erkek aşık olur. sadece kime olacağını bilmez.

gerçek erkek vazgeçmez kanımca. vazgeçemiyeceği şeyler vardır ve vazgeçemez. bırakamaz bir türlü.

gerçek erkek ellerinin arasında narin bir kuşu tutmasını da bilir, o ellerle bir aslanı boğmasını da.

sabırlıdır gerçek erkek. pek çok şeye sabretmiş olabilir.

sevdiği bir başkasıyla birlikte oldu diye vazgeçmez gerçek erkek. sevgi onun için bambaşkadır.

sevdiği varken başkasıyla birlikte olur mu gerçek erkek? olur. hoşlandıysa olur. ama sevdiğini unutmaz.

piçtir aslında gerçek erkek. vardır o piç tavırlar konuşmalar. ama duygusaldır da.

hatırlar gerçek erkek. neleri neleri hatırlar..

küser gerçek erkek. ç...


Continue Reading

2015 bugün kimin hatırlamıyorum ama bir blogda gördüm bunu. benzerini. 25 hedefi vardı yazarın. benim yok. yani 25 tane. belki de vardır yazdıkça çıkacak zaten.

2014 benim için pek çok açıdan başarısız bir yıl oldu. beklemediğim bazı açılardansa başarılı oldu ki bu kısmı ilginçtir. ama tam olarak nelerin değiştiğini şimdi oturup tek tek sayamam çünkü öncesi nasıldı veya sonrasının nasıl olmasını istiyordum diye bir planım yoktu.

şimdi sıra 2015e geldi.

1- bu yıl birinci olarak programlamayı öğrenmek ve en az iki dile hakim olmak istiyorum. ruby ve java önceliklerim. tabi javascripti ayrı tutuyorum. kısa bir sigara molası. belki php’de de kendimi geliştiririm ama sanmıyorum. öncelik değil yani.

2- ekonomik durumumu düzeltmem gerekiyor. herhangi bir öğrenciye çok rahat yetecek hatta ail...


Continue Reading

Treehouse Ruby on Rails eğitimlerinde html/css derslerini ve sınavlarını hızlıca atladıktan sonra sıra javascripte geldi. Javascript 1995 yılında C dilinden esinlenerek tarayıcılarda çalışan bir dil olarak tasarlanmış. İsmini o dönem bayağı popüler olan Java dilinden esinlenerek javascript yaptıklarını duymuştum.js

Daha önce javascript ve jquery kullanımım işime yarayacağınainandığım hazır kodları alıp biraz deneme/yanılma ile bunları istediğim kıvama getirmem üzerine kuruluydu yalnız dilin çalışma mantığı ile ilgili yeterli bilgim yoktu. Ruby’e başlamadan önce programlamanın mantığını çözmem için javascript eğitimi almam hem front-end development’ta eksik kaldığım noktayı tamamlayacak hem de back-end development’a arkada eksik konu bırakmadan başlamamı sağlayacak. Bu açıdan treehouse’u...


Continue Reading

bugün meydan simülasyonu dersimden kaldım. hiç beklemiyordum kalmayı ve çalışmam o kadar kötü değildi. pekala böyle olmuş olabilir ve yapacak birşey yok. okulum uzadı kesin olarak. beklenen buydu, canımı daha fazla sıkmanın bir anlamı yok. bir kaç gün önce bir arkadaşım sayesinde github kullanmanın temellerini öğrendim. evet bende artık ftp’nin gereksiz olduğunu düşünüyorum 😀 bundan sonra en basitinden en kasışına bütün projelerimde github’ı kullanacağım kesin. treehouse, codecademy ve codeschoolda ruby eğitimlerine başladım. beni gerçekten içine çeken treehouse oldu. html/css biliyorum yalnız ruby on rails öğrenmek istiyorum dediğimde beni yönlendirdikleri track’te html/css’den başlamaları dikkatimi çekti. videoları atlayıp sadece code challange ve testleri yaptım yalnız treehouse’ın işi...


Continue Reading

derdim bu değil. okulu bırakmak yani..

1 ay oldu içimde bastıramadığım bir sıkıntı var. aslında bastırıyorum yalana gerek yok ama genelde sıkıntı beni bastırıyor ve bastırdığında ne yapacağımı şaşırıyorum. içimden bağırmak, ortalığı yakmak, belki ağlamak belki ağlatmak, koşmak ve yatmak geliyor. duygu dünyamda11inanılmaz bir harabe var ve bunun sebebini bulamıyorum çıkaramıyorum OLMUYOR nedense yapamıyorum. ilişkimin bitmiş olması değil bu. olmamış bir ilişki değil bu. kokusu alınmış insanlar da değil bu. ki karşı cins ne kadar çekici gelse de onlara yaklaşmak için bir adım atmıyorum artık, gereksiz geliyor bir sebepten ötürü. hemcinslerim zaten çekici gelmiyor merak eden varsa..

kedilerime sarılmak büyük keyif veriyor artık. zaten genelde benimle uyuyorlar, uyandığım zaman onları yanı...


Continue Reading

bu gece Mr. Nobody‘i izledim ki izlemez olaydım. beni düşündüren ve birbirleri ile derin bağlantılı olayları olan filmleri çok seviyorum. bu filmde bana aynısını verdi saolsun. şu anda filmin etkisindeyim. filmden birşey anlaşılmıyor denilmiş ki doğru birşey anlamıyorsunuz, ya da anladığınızı farketmiyorsunuz. filmin beni vurduğu noktalar o kadar çok ki hangisinden başlamalı hangisinden bahsetmeli bilmiyorum. zaman zaman duygusallığı da tutan bir insanım ki aylardır tutmuyor belki de duygusallığım. buna rağmen filmde bir kaç yerde neredeyse ağlayacak olduğumu farkettim. teşekkürler Mr. Nobody.

her seçimin bir sonucu olduğunu sanırım hepimiz biliyoruz. outcome dediğimiz bu sonuçlara katlanmak bazıları için zor olur, bazıları için olmaz. ama aslında katlandığımız şey seçimlerimizin sonuçla...


Continue Reading

Blogumda şurda yukarıda yeni tema tasarımıma başladım dedim. Haftalar oldu tasarım yok hala ortada. Aslında bu sürede 2 tema bitirdim hatta wp entegrasyonunu yaptım ama içime sinmedi. Renkler felan garip geldi. Hatam bir taslak oluşturmadan direk html/css girişmemdi. Böyle olunca herşeyi ayrı ayrı kodladım sonra uyumsuz oldular. 1. sırada kodladığım ile 5. sırada kodladıklarım uyumsuz gibi yani. Neyse bu işin böyle olmayacağını anlayınca dribble, behance ve themeforest gibi bilimum siteleri aşındırmaya başladım. İyi de oldu.

En son başladığım tasarım tamamen [pumpkin]flat [/pumpkin]bir tasarım oldu çok da hoşuma gidiyor şu anda.

Peki Flat Tasarım Nedir?

Flat tasarım (Flat Design) minimalistik bir yaklaşımla çarpıcı ve göz yormayan renkleri kullanarak, yazı tipi ve sadeliğin vurgul...


Continue Reading

Bir süredir blogumdan tam anlamıyla uzaktayım. Sadece blogumdan değil diğer sitelerimden de fazlasıyla uzaktayım. Önce php uygulama geliştirme, sonra aldığım tema siparişi, vizeler, ıvır zıvır tıvır vs diye gidiyor bu liste. Geçtiğimiz günlerde de kendi blogum için tema tasarımına başladım. İnanın bana herşeyi çok kolay (şaka, derinlemesine birşey yapmak istiyorsanız hiçte değil) ancak ve ancak şu yorum kısmı can sıkıcı. Herşey karmakarışık ve ufak bi hata da epey geri dönmek canımı çok sıktı. Temayı sonrası için rafa kaldırdım bambaşka bi tanesine başlayacağım.

Neyse efendim gelelim asıl konumuza, kod yazan yazmayı seven insanlar için şahsi kanaatim günümüzde en etkili ve yararlı ide olan Sublime Text 2 (3'ü beta da ve harika!) ile hızlı kodlamaya giriş ve bazı ipuçlarını paylaşacağım...


Continue Reading

Öncelikle dün gece yazımı girdim. Bugün eve geldiğimde ise serverimdaki bütün databaselerin silinmiş olduğunu gördüm. Neden bilmiyorum. Şimdilik..yedeği olmadığı için yazı da gitmiş oldu. Tekrardan yazacağım ama aynı ayarda olmayacağından eminim.

Ne kadar oldu bloguma yazı gireli? 3 ay? 5 ay? Bilmiyorum. Epey oldu. En son ağustosun bitiminde serverimi kapattım. Diğer sitelerim ve serverda barındırılan diğer siteler hepsi kapandı. CSS’de istediğim yere gelmiştim. İstediğim tasarımları rahatlıkla yapabiliyordum. Php keza öyle. Tamam css kadar değil ama gene de gayet iyiydi.

yalnız diye giriyordum ki, dün yazdığm modda olamayacağımı farkettiğim için yazıyı burada kesiyorum. hadi bakalım.


Continue Reading

Php öğrenmeye ve dinamik web siteleri geliştirmeye başlamak mı istiyorsun? Pekala belki en doğru yer değil ama en azından doğru bir yere geldiğinin garantisini verebilirim!

Php zaten bir programlama diline hakim olanlar için öğrenmesi çocuk oyuncağı olan bir dil. Öyle ki sadece html/css bilginiz varsa bile php'ye bir kaç adım önden başlayabilrsiniz.

Dipnot: En azından temel html/css bilginiz olmasını şiddetle tavsiye ediyorum.

Hiç bir kodlama bilgisine sahip olmayanlar ise çok basit adımlarla başlayarak kısa sürede etkili uygulamalar ve siteler geliştirecek duruma gelebilirler. Bunun size garantisini veriyorum.

Peki Nelere İhtiyacımız Var?

Öncelikle sabır; Zaten programlama ile ilgilenenler bu işlerin ciddi sabır gerektirdiğini bilirler. Php öğrenme süreci kısa olsa da yanlış ye...


Continue Reading

2000 yılının mart ayında Nasqad borsa'sında teknoloji şirketlerinin yaşadığı büyük hezimet olarak tanımlayabiliriz dotcom balonunu. 90ların başlarında internetin günlük insan hayatında yer bulmaya başlaması ile teknoloji şirketlerine risk sermayesi yatırımcıları inanılmaz oranlarda yatırımlar yaptılar. Bunun sonucunda pek çok yeni milyoner bile ortaya çıktı. 90lı yılların ortalarında çılgınlık had safhaya gelmişti. Herhangi bir teknoloji şirketi borsaya girdiği andan itibaren inanılmaz değerler kazanabiliyordu ve bu balon şişe şişe en sonunda Mart 2000'de patladı. Olayın kısa hikayesi budur. Peki DOTCOM Balonunun perde arkasında olan şeyler nelerdi?

Muhtemelen ilk olarak amerikalıların aç gözlülüğü ve kısa kolay yoldan parayı vurma merakı. Özellikle internetin hayatımıza yeni yeni girm...


Continue Reading

Adım adım seo serimin ilk yazısı domain ve hosting seçimi ile ilgili olacak. Konuya sıfırdan başladığım için pek çoğunuz muhtemelen bu yazıyı geçeceksiniz gene de ihtiyacı olacak olanlara bu yazı ile yararlı bilgiler vermeyi hedefliyorum.

İlk olarak projemize uygun bir domain gerekiyor. Domain seçerken dikkat edilmesi gereken bir kaç önemli husus var. Domaininiz bir markaya dönüşebilir veya keywordleriniz ile tam uyumlu olabilir. Marka olabilecek bir domain ileride sadık kullanıcı kitlesi yaratmanıza yardımcı olurken tam keyword domain size başlangıçta küçük bir artı puan katabilir. Yalnız ikisini bir arada kullanmanız en mantıklısı olacaktır. Genede böyle bir şansınız yok ise sitenizin kullanıcı odaklı mi ziyaretçi odaklı mı olması gerektiğini iyi takip edebilmelisiniz. Kullanıcı odaklı...


Continue Reading

Bi süredir xp kapanacak bitecek vs gibi haberler ortalıkta dolanıyor. Microsoft söz verdiği gibi Windows XP'ye verdiği desteği uzatıyordu. Artık xp ile sona gelen Microsoft 8 Nisan itibari ile xp için sağladığı desteği tümüyle keseceğini duyurdu. Bu ilk duyduğumuzda kulağa çok çok kötü bir olay olarak geliyor olabilir ama gelin bunu bir inceleyelim.

windowsXP-oldum

Öncelikle Microsoft'un neden böyle bir şey yaptığına değinelim. Windows XP yayınlandığından beri sürekli olarak güncellemeler yayınlanıyor. Bu güncellemeleri hazırlamak için çalışan personelin maaşı bir külfet ki artık bu işletim sisteminden Microsoft para kazanmıyor. Eski müşterilerini memnun etmek dışında bi işe yaramıyor dolayısıyla bu güncellemeler. Eski müşterilerinde yeterince uzun süre memnun edildiğini düşünüyor olmalılar. Bunun yan...


Continue Reading

Baktim wmaracinda epey uzun bi cevap yazdim burda da paylasayim dedim..

Bu sektordeki pastanin büyüklüğünü hepimiz biliyoruz. Çoğu kisi (bende dahil) bu pastayi burda paylasilan iki konu ile gelme ihtimali olan mailler ile birakmaz. Sadece gecen sene 2 aylik sitem 1500 tl kazandirdi bana bu surede en az 30 içerik kaldırın maili aldim hepsini verdikleri surede kaldirdim ne oldu? Hala buradayım.

Boyle seylerle hemen korkmayin internet git gide daha kontrol altina alınıyor ama hala özgür sayilacak bi dunya. Bi baska konuda daha tartisiliyordu bu konu orda da fikrimi paylasmistim ayni şeyleri soylemistim. Bakin iki film sitem var ikisi de hitsiz yani film sitesi sahipleri bu konuyu okuyup sitelerini kapatirlarsa benim isime gelir gene de dürüst olup inandigimi söylüyorum korkup tak diye s...


Continue Reading

Geçtiğimiz yıl ihtiyaç duyduğum için bir pagerank sorgu aracını alıp kendi ihtiyaçlarıma göre optimize etmiştim.

Böylece sınırsız pagerank sorgusu yapabiliyordum. Yalnız aracı hazırlarken sadece ana domainin pagerank değerini alacak şekilde hazırladım. yani alkinkasap.net/iletisim adresini sorguladığımda sadece alkinkasap.net adresinin pagerank değerini elde edecek şekilde oluşturdum aracı. 

Geçtiğimiz günlerde eski scriptlerime göz atarken düzenlediğim bu scripti gördüm. Yalnız bazı düzenlemeler yapmamı gerektiriyordu bende baştan düzenledim herşeyi. Eskisinden pek farkı kalmamış olsa da şu anda daha hızlı ve rahat çalışabiliyor. Öyle ki scriptin orjinaline baktığımda aralarında benzerlik bile bulamadım :D

Aracın kullanımı çok basit. İstediğiniz kadar domaini yazıp sorgulayabilirsi...


Continue Reading

Addmefast "bundan sonra adf diye kısaltacağım" genelde takipçi kazanmak, sosyal ağlarda içerikleri beğendirmek gibi işler için kullanılır. Bugün size adf ile nasıl seo çalışmalarınıza doğing yapabileceğinizi anlatacağım. Bunun için öncelikle ihtiyacımız olanlar:

Bir adet adf hesabı. Buradan alabilirsiniz.

Bir adet yeni twitter hesabı. Hesabınız yumurta kafa olmaz bi iki tane rastgele twit atıp hazırlanırsa güzel olur.

Bir adet yeni vk hesabı. Vk hesabınıza da bi resim ekleyip bi iki düzenleme yapabilirsiniz.

Asıl kullandığınız browser(tarayıcı)dan başka bir browser. Bu browserda yukarıda açtığınız twitter ve vk hesapları sürekli açık olacak böylece asıl hesaplarınızla paylaşım yapmak zorunda kalmayacaksınız.

Bu hesaplar adf ile puan kazanmanızı sağlayacaktır. Bunlar dışında...


Continue Reading

Ben askeri lise mezunuyum. Anlayacağınız içimde var askerlik vatan millet sakarya. Bu görüntüleri izlediğim anda tüylerim diken diken oldu. Helal olsun başka birşey söylemiyorum. Her karış toprağımızda hava karada ve denizde bu ülkenin ve onun vatandaşlarının haklarını daima böyle korumamız gerekiyor. Benden bu kadar


Continue Reading

Videolu Anlatım Sayfanın En Altında!

UBUNTU VPS DESKTOP KURULUMU HARBI VAR MI?

Daha once ucuz vps almak ile ilgili yazdigim makalede nasil vps server sahibi olabileceğinizi anlatmistim. Ayni servis saglayicidan ubuntu 12.10 desktop isletim sistemi kurulu bir vps acarak masaustu ortamı kurabileceginizi bilmiyorsaniz önce bunun mümkün olduğunu soyleyim sonra da bunu nasil yapacağınızı anlatayim.

Bir linux vps hizmetimize masaustu ortami kurarak linux uzak masaüstü bağlantısı ile cok daha yuksek hizlarda internet baglantisi olan bir nevi ikinci bilgisayar sahibi olabiliriz. Ozellikle torrent ile dosya indirip sonra upload yapiyorsaniz cok isinize yarayacak bir sistemdir bu.

Yalniz linuxta masaustu ortami terminal yoneticisine göre cok daha fazla kaynak tuketir. Onerim olusturacagi...


Continue Reading

Sanırım anlamam gereken doğru şeyleri anlamıyorum.

Okuduğum bölüm itibari ile şanslı sayılırım. Sevdiğim ve ilgi duyduğum bir alanda ülkemizde sadece benim üniversitemde olan bölüme okumak gerçekten büyük şans. Uygulamalı eğitimin olması da beni heyecanlandırıyor çünkü ezberden çok yap öğren metodunu seviyorum. 

Her neyse bölümümü ne kadar seviyor olsamda ders durumum hiç parlak değil. Gerçi askeri liseye başladığımdan beri bir ışıltı yok ama burda da bir değişim olmadı. Ezber sınavlarına sanki biri beni s.kiyormuş gibi çalışıyorum. O kadar nefret yani. Yok abi ezber yok bende sevmiyorum mk ezberi. Kaldığım derslerim var vs vs..

Lakin ben hala gelip burada server kurmak, linux bilmem neyi yapmak, hangi site kazandırır, seo nedir vs şeylerle uğraşıyorum. Sanırım hoşuma gitmeyen konul...


Continue Reading

Backlink geliştirme de uzmanlık webmaster ve seo uzmanlarının dış seo başlığı altında oldukça önem verdiği bir olgudur.

Doğru yapıldığı zaman yararı tartışılmaz olan bu eylem yanlış yapıldığında veya spam'a döndüğünde işleri tamamen tersine çevirebilir. Backlink geliştirmenin temel mantığı arama motorlarının başka sitelere verilen linkleri artı puan olarak algılamasından gelmektedir. Tabi son yıllarda gelen yeni algoritmalar ile her link artı puan olmaktan çıktı ve artı puan olan linkler bile kendi içlerinde değer sıralamalarına girdi. Bu son değişiklikleri göz önüne alarak siteleri için backlink geliştirmeye başlayacak olanlara bazı tavsiyelerde bulunacağım.

  • Footer ve Widget Bar linklerden uzak durun!

Ocak 2014 güncellemesi ve hemen ardından Matt Cutts'ın attığı tweet bu lin...


Continue Reading

Tmp Dosya Boyutu

Linux server idare edenler bazen tmp dosyasının boyutu ile ilgili sorunlar yaşayabilirler. Çoğu panel (misal cpanel) tmp dosyasının boyutunu512 mb default olarak belirler. Ki bence bu ziyadesi ile yeterlidir. Yalnız bazı scriptlerde ki hatalı kodlamalar, gereksiz fazlalıklar vs sistemde ve tmp dosyasında şişmeye sebep olabiliyor. Hal böyle olunca bu durumdan şikayetçi olanlar serverlarında hatayı arıyorlar. Neyse lafı uzatmadan tmp (temp) dosya boyunu büyütmek isteyenlerin yapması gereken adımları sırasıyla yazalım.

Linux sunucumuza ssh ile bağlandıktan sonra ilk olarak:

 

nano -w /scripts/securetmp

yazarak gerekli dosyayı açıyoruz.

nano -w /scripts/securetmp

değerini buluyoruz. Bu değerin karşısında yazana sayı 512000 ise 512 mb temp ayarlanmış demektir....


Continue Reading

ionCube pek çok script veya temayı çalıştırmak için gerekli. Yüksek şifreleme özelliği sayesinde yazılımlarını sadece lisanslı satmak isteyen pek çok koder ionCube kullanıyor. Eğer serverınızda ionCube yüklü değil ise bu yazılımları hiç bir şekilde çalıştıramazsınız.

Yüklemeden önce emin olmak için php dosyasına bakıp ionCube yüklü mü değil mi bakmalıyız. İlk komutumuz:

php -v

[caption id="attachment_136" align="alignnone" width="662"]ioncube1 Karşımıza gelen ekranda altta yazdığı gibi ionCube yazısı varsa yüklememize gerek yoktur.[/caption]

 

Eğer ionCube yüklü değil ise:

mkdir /usr/local/ioncube/

komutu ile bir ioncube klasörü oluştruyoruz. Sonra:

cd /usr/local/ioncube/

komutu ile bu klasöre ulaşıyoruz. Sunucu 32bit ise:

wget http://goo.gl/P6lRwx

Sunucu 64bit ise:

wget...

Continue Reading

Aylik 2.5 Dolara Bedava Kontrol Paneli ile VPS Nasil Alinir?

başlık gayet açık sanırım. soru ilginç, cevabı ise ilgi çekici ve önemli. ve ben birazdan cevabını detaylı olarak anlatacağım :)

birazdan sizlere aylık 5 dolara bile vps sunucu sahibi olabileceğiniz (5 dolara kaliteli başka bir firmadan reseller bile alamazsınız) bir servis anlatacağım. bu servisin gerçek kalitesini sadece kullanmaya başladığınızda anlayacaksınız. öyle bir hizmet düşününki aylık 5 dolar vererek sunucu sahibi olabiliyorsunuz ama server yükünüz  arttığı saatlerde sunuyu 2-3 kat daha yüksek özelliklere çevirip iş yükü azalınca eski özelliklerine çevirebiliyorsunuz vs vs. bu yazı 512mb ram+1 çekirdek işlemci+20 gb ssd+1 tb bandwidth bir sunucuyu nasıl alacağınızı, hangi paneli nasıl kuracağınızı ve (aylık 5 dol...


Continue Reading

Bugün ihtiyacım olduğu için yabancı forumlarda çok araştırdım. Direk bunu arayacak kişilere yardımcı olması açısından paylaşıyorum bunun nasıl yapılacağını. Linux'a yeni başlamışsanız benim gibi bu konular biraz kasacaktır. Bu arada ben Centos 6.6 64x kullanıyorum. Kısa çözüm sayfanın en altında. Neyse işte çözüm:

Öncelikle php.ini dosyamızı bulmak için aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz. (komutu kopyalayıp putty'de sağ mouse tıklarsanız yapıştırır bu da başka ufak bilgi)

~php --ini

Karşınıza muhtemelen şöyle bir şey gelecektir:

phpini1

Şimdi burda bahsettiğine göre php.ini dosyamız /etc/php.ini konumunda. Şimdi dosyayı vi editör ile açacağız. Bunun için aşağıdaki kodu girmeliyiz:

~vi /etc/php.ini

vi ile php.ini dosyamızı açtık. Sırada editlemek var. Bunun için öncelikle aşağı yön tuşu...


Continue Reading

Önceki yazımda seo nedir ne değildir vs vs karaladım bişiler. Hiç bilmeyen birisinin anlayabileceği bir düzeye indirmeye çalıştım. Şimdi yazıya devam ediyorum.

Günümüzde seo iç seo ve dış seo olarak ikiye ayrılmaktır.

Yapılış itibari ile ise üçe ayrılır. White Hat SEO, Grey Hat SEO ve Black Hat SEO.

White Hat SEO; arama motorlarının spam olarak algılayacağı herşeyden uzak durarak site için optimizasyonların yapılması, özgün içerik ve bilgi girilmesi, sahtekar herşeyden tümüyle uzak durulması ve site dışı seo için ücret karşılığı veya spam olan hiç bir link inşası yapılmamasıdır. Yalnız kısa vade de başarı getirme olasılığı özellikle yüksek rekabetin olduğu kelimelerde çok düşüktür. Buna rağmen uzun vade de kesin ve sarsılmaz bir başarı garantisi vardır. Bunun sebebi hiç bir s...


Continue Reading

Seo "Search Engine Optimization" kısaltmasıdır. Türkçesi Arama Motoru Optimizasyonudur. Web sitelerinin arama motorlarının indexleme "yani arama sonuçlarına dahil etme" kurallarına uygun hale getirilip arama motorları tarafından daha kolay indexlenmelerini ve sayfalarının arama sonuçlarında üst sıralardan görüntülenmesini sağlamak için yapılan çalışmaların tamamına bugün SEO çalışmaları denmektedir.

Bütün arama motorlarının farklı indexleme kuralları ve algoritmaları mevcuttur. Bu algoritmalar arama motorunun karakteristiğini belirleyip web sitelerini nasıl indexleyeceğini açıklar. Yalnız ticari sır olmalarından ötürü arama motorları algoritmalarını olduğu gibi açıklamaz. Bunun yerine daha basit ve sade açıklamarda bulunurlar. Arama motorlarının hepsi farklı algoritmalar kullanıyor olmas...


Continue Reading

Here be a sample post with a custom background image. To utilize this "feature" just add the following YAML to a post's front matter.

image:
  background: filename.png

This little bit of YAML makes the assumption that your background image asset is in the /images folder. If you place it somewhere else or are hotlinking from the web, just include the full http(s):// URL. Either way you should have a background image that is tiled.

If you want to set a background image for the entire site just add background: filename.png to your _config.yml and BOOM --- background images on every page!

Background images from Subtle Patterns (Subtle Patterns) / CC BY-SA 3.0

Continue Reading

yaklaşık iki ay yaşadığım host problemlerinden ötürü kapalı kapan sevgili kişisel sitemi tekrardan açma şerefine nail oldum. eski blogumun günlük 60-70 ziyaretçisi vardı. bunlar 15-20 kadarı nerdeyse hergün girenlerdi(ben değil analytics söylüyor bunu). neyse o zamanlar (sanki çok eski mk) yazdığım yazılar felsefemle ilgiliydi genelde. şimdi daha farklı yazacağım. android programlama ve javaya başlıyorum. öncelikle bunlarla ilgili öğrendikçe yazacağım ki öğrendiğimi de unutmayayım. e başka bilmiyorum ne yazarım ama bulunur birşeyler. neyse şimdilik bu yeter. sizi haggard - per aspera ad astra ile bırakayım.


Continue Reading