Treehouse Ruby on Rails eğitimlerinde html/css derslerini ve sınavlarını hızlıca atladıktan sonra sıra javascripte geldi. Javascript 1995 yılında C dilinden esinlenerek tarayıcılarda çalışan bir dil olarak tasarlanmış. İsmini o dönem bayağı popüler olan Java dilinden esinlenerek javascript yaptıklarını duymuştum.js

Daha önce javascript ve jquery kullanımım işime yarayacağınainandığım hazır kodları alıp biraz deneme/yanılma ile bunları istediğim kıvama getirmem üzerine kuruluydu yalnız dilin çalışma mantığı ile ilgili yeterli bilgim yoktu. Ruby’e başlamadan önce programlamanın mantığını çözmem için javascript eğitimi almam hem front-end development’ta eksik kaldığım noktayı tamamlayacak hem de back-end development’a arkada eksik konu bırakmadan başlamamı sağlayacak. Bu açıdan treehouse’u...


Continue Reading

bugün meydan simülasyonu dersimden kaldım. hiç beklemiyordum kalmayı ve çalışmam o kadar kötü değildi. pekala böyle olmuş olabilir ve yapacak birşey yok. okulum uzadı kesin olarak. beklenen buydu, canımı daha fazla sıkmanın bir anlamı yok. bir kaç gün önce bir arkadaşım sayesinde github kullanmanın temellerini öğrendim. evet bende artık ftp’nin gereksiz olduğunu düşünüyorum 😀 bundan sonra en basitinden en kasışına bütün projelerimde github’ı kullanacağım kesin. treehouse, codecademy ve codeschoolda ruby eğitimlerine başladım. beni gerçekten içine çeken treehouse oldu. html/css biliyorum yalnız ruby on rails öğrenmek istiyorum dediğimde beni yönlendirdikleri track’te html/css’den başlamaları dikkatimi çekti. videoları atlayıp sadece code challange ve testleri yaptım yalnız treehouse’ın işi...


Continue Reading

Videolu Anlatım Sayfanın En Altında!

UBUNTU VPS DESKTOP KURULUMU HARBI VAR MI?

Daha once ucuz vps almak ile ilgili yazdigim makalede nasil vps server sahibi olabileceğinizi anlatmistim. Ayni servis saglayicidan ubuntu 12.10 desktop isletim sistemi kurulu bir vps acarak masaustu ortamı kurabileceginizi bilmiyorsaniz önce bunun mümkün olduğunu soyleyim sonra da bunu nasil yapacağınızı anlatayim.

Bir linux vps hizmetimize masaustu ortami kurarak linux uzak masaüstü bağlantısı ile cok daha yuksek hizlarda internet baglantisi olan bir nevi ikinci bilgisayar sahibi olabiliriz. Ozellikle torrent ile dosya indirip sonra upload yapiyorsaniz cok isinize yarayacak bir sistemdir bu.

Yalniz linuxta masaustu ortami terminal yoneticisine göre cok daha fazla kaynak tuketir. Onerim olusturacagi...


Continue Reading

Backlink geliştirme de uzmanlık webmaster ve seo uzmanlarının dış seo başlığı altında oldukça önem verdiği bir olgudur.

Doğru yapıldığı zaman yararı tartışılmaz olan bu eylem yanlış yapıldığında veya spam'a döndüğünde işleri tamamen tersine çevirebilir. Backlink geliştirmenin temel mantığı arama motorlarının başka sitelere verilen linkleri artı puan olarak algılamasından gelmektedir. Tabi son yıllarda gelen yeni algoritmalar ile her link artı puan olmaktan çıktı ve artı puan olan linkler bile kendi içlerinde değer sıralamalarına girdi. Bu son değişiklikleri göz önüne alarak siteleri için backlink geliştirmeye başlayacak olanlara bazı tavsiyelerde bulunacağım.

  • Footer ve Widget Bar linklerden uzak durun!

Ocak 2014 güncellemesi ve hemen ardından Matt Cutts'ın attığı tweet bu lin...


Continue Reading

Tmp Dosya Boyutu

Linux server idare edenler bazen tmp dosyasının boyutu ile ilgili sorunlar yaşayabilirler. Çoğu panel (misal cpanel) tmp dosyasının boyutunu512 mb default olarak belirler. Ki bence bu ziyadesi ile yeterlidir. Yalnız bazı scriptlerde ki hatalı kodlamalar, gereksiz fazlalıklar vs sistemde ve tmp dosyasında şişmeye sebep olabiliyor. Hal böyle olunca bu durumdan şikayetçi olanlar serverlarında hatayı arıyorlar. Neyse lafı uzatmadan tmp (temp) dosya boyunu büyütmek isteyenlerin yapması gereken adımları sırasıyla yazalım.

Linux sunucumuza ssh ile bağlandıktan sonra ilk olarak:

 

nano -w /scripts/securetmp

yazarak gerekli dosyayı açıyoruz.

nano -w /scripts/securetmp

değerini buluyoruz. Bu değerin karşısında yazana sayı 512000 ise 512 mb temp ayarlanmış demektir....


Continue Reading

ionCube pek çok script veya temayı çalıştırmak için gerekli. Yüksek şifreleme özelliği sayesinde yazılımlarını sadece lisanslı satmak isteyen pek çok koder ionCube kullanıyor. Eğer serverınızda ionCube yüklü değil ise bu yazılımları hiç bir şekilde çalıştıramazsınız.

Yüklemeden önce emin olmak için php dosyasına bakıp ionCube yüklü mü değil mi bakmalıyız. İlk komutumuz:

php -v

[caption id="attachment_136" align="alignnone" width="662"]ioncube1 Karşımıza gelen ekranda altta yazdığı gibi ionCube yazısı varsa yüklememize gerek yoktur.[/caption]

 

Eğer ionCube yüklü değil ise:

mkdir /usr/local/ioncube/

komutu ile bir ioncube klasörü oluştruyoruz. Sonra:

cd /usr/local/ioncube/

komutu ile bu klasöre ulaşıyoruz. Sunucu 32bit ise:

wget http://goo.gl/P6lRwx

Sunucu 64bit ise:

wget...

Continue Reading

Aylik 2.5 Dolara Bedava Kontrol Paneli ile VPS Nasil Alinir?

başlık gayet açık sanırım. soru ilginç, cevabı ise ilgi çekici ve önemli. ve ben birazdan cevabını detaylı olarak anlatacağım :)

birazdan sizlere aylık 5 dolara bile vps sunucu sahibi olabileceğiniz (5 dolara kaliteli başka bir firmadan reseller bile alamazsınız) bir servis anlatacağım. bu servisin gerçek kalitesini sadece kullanmaya başladığınızda anlayacaksınız. öyle bir hizmet düşününki aylık 5 dolar vererek sunucu sahibi olabiliyorsunuz ama server yükünüz  arttığı saatlerde sunuyu 2-3 kat daha yüksek özelliklere çevirip iş yükü azalınca eski özelliklerine çevirebiliyorsunuz vs vs. bu yazı 512mb ram+1 çekirdek işlemci+20 gb ssd+1 tb bandwidth bir sunucuyu nasıl alacağınızı, hangi paneli nasıl kuracağınızı ve (aylık 5 dol...


Continue Reading

Bugün ihtiyacım olduğu için yabancı forumlarda çok araştırdım. Direk bunu arayacak kişilere yardımcı olması açısından paylaşıyorum bunun nasıl yapılacağını. Linux'a yeni başlamışsanız benim gibi bu konular biraz kasacaktır. Bu arada ben Centos 6.6 64x kullanıyorum. Kısa çözüm sayfanın en altında. Neyse işte çözüm:

Öncelikle php.ini dosyamızı bulmak için aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz. (komutu kopyalayıp putty'de sağ mouse tıklarsanız yapıştırır bu da başka ufak bilgi)

~php --ini

Karşınıza muhtemelen şöyle bir şey gelecektir:

phpini1

Şimdi burda bahsettiğine göre php.ini dosyamız /etc/php.ini konumunda. Şimdi dosyayı vi editör ile açacağız. Bunun için aşağıdaki kodu girmeliyiz:

~vi /etc/php.ini

vi ile php.ini dosyamızı açtık. Sırada editlemek var. Bunun için öncelikle aşağı yön tuşu...


Continue Reading