PHP’ye Başlıyoruz – Ama Nereden?

March 26, 2014

Reading time ~2 minutes

Php öğrenmeye ve dinamik web siteleri geliştirmeye başlamak mı istiyorsun? Pekala belki en doğru yer değil ama en azından doğru bir yere geldiğinin garantisini verebilirim!

Php zaten bir programlama diline hakim olanlar için öğrenmesi çocuk oyuncağı olan bir dil. Öyle ki sadece html/css bilginiz varsa bile php'ye bir kaç adım önden başlayabilrsiniz.

Dipnot: En azından temel html/css bilginiz olmasını şiddetle tavsiye ediyorum.

Hiç bir kodlama bilgisine sahip olmayanlar ise çok basit adımlarla başlayarak kısa sürede etkili uygulamalar ve siteler geliştirecek duruma gelebilirler. Bunun size garantisini veriyorum.

Peki Nelere İhtiyacımız Var?

Öncelikle sabır; Zaten programlama ile ilgilenenler bu işlerin ciddi sabır gerektirdiğini bilirler. Php öğrenme süreci kısa olsa da yanlış yere koyduğunuz bir noktadan dolayı koca sitenin çalışmaması ve sizin o "lanet olasıca" noktayı bulmak için saatler harcamanız öğrenme ve geliştirme isteğinizi köreltmemeli. Çünkü mutlaka ufak hatalar yapacaksınız!

Uygun geliştirme ortamı; php için bedavaya geliştirme ortamları kurabilirisiniz. Ben windows bilgiayarım için softaclous'un geliştiricilerinin sunduğu AMPSS ortamını kullanıyorum. "Sublime Text Editor'u de bedava kullanabilirsiniz ama yok Dreamviewer alırım(?) diyorsanız onu öneririm." İnternette geliştirme ortamı kurmak isteyenler lisans ücreti olmayan linux serverlerı kullanabilir. Bunun için ucuz vps alma rehberimi inceleyebilirsiniz.

Uygun ders materyalleri; kimileri video dersler ile öğrenebilir, kimileri kitaplar ile kimi ise internetten araştırarak. Size uyun olan yöntemi kullanmanızı öneririm ama ben vidobu'nun video derslerini çok sömürdüm zamanında. Öğrenmek isteyenler için zaten bir php başlangıç rehberi ve dersleri yayınlayacağım. Temel adımlardan başlayarak derslerimi takip edebilirsiniz.

 

Web uygulamaları için en çok kullanılan dilin Php olduğunu biliyoruz.

Peki Neden?

Çünkü PHP kodlaması pek çok dile kıyasla oldukça kolay olan, diğer arabirimler ile kolay bağlantı kurulabilen, ücretsiz geliştirme ortamlarına sahip, çok geniş bilgi kütüphaneleri ve frameworkleri olan, hızla destek alabileceğiniz toplulukları olan... diye gider bu liste. Php'ye başlayan birisi için zorluk çıkaracak neredeyse bütün problemler daha başlamadan çözülmüş oluyor kısaca. Php'ye başlamak isteyenlerin tek ihtiyacı biraz sabır ve kendini geliştirme merakı olarak kalıyor. Dolayısıyla cebinizden tek kuruş çıkarmadan internete bağlı bir bilgisayar ile php öğrenmeye ve web siteleri geliştirmeye hızla başlayabilirsiniz.

Hangi Kaynakları Kurcalamalıyız?

Benim sitemi kullanabilirsiniz :) Tabi php ile ilgili herşeyi yazamayacağımı göz önüne alarak sizlere php.net , w3schools, stackoverflow ve google da kaynak olarak öneriyorum. Yaşadığınız bütün sorunlar ve aklınıza takılan herşeyin çözümü mutlaka bir yerlerde olacaktır. Yalnız ingilizce bilginiz olması gerektiğini söylememe gerek yok sanırım. Gene de ingilizce bilmeyenler google aracılığıyla türkçe kaynaklı sitelere de ulaşabilirler.

Bu Sitedeki Php Dersleri Nasıl Olacak?

Geldik benim ilgilendiğim soruya. Ben öğrendiklerimi temelden hiç php bilmeyenlerin öğreneceği şekilde hazırlayıp adım adım ileriye alacağım. Arada video anlatımlı dersler hazırlamayı ve örnek proje dersleri vermeyi düşünüyorum. Tabi burada yazdıklarım bunların hiç birini garanti etmeyeceği gibi, bunlarla kısıtlı kalacağını da garanti etmez.

Sonuç olarak:


php

$merhaba = "Php Derslerime Hoşgeldiniz";

echo "$merhaba";

?
comments powered by Disqus

Linux Sunucuya ionCube PHP Loader Nasıl Kurulur?

ionCube pek çok script veya temayı çalıştırmak için gerekli. Yüksek şifreleme özelliği sayesinde yazılımlarını sadece lisanslı satmak isteye…… Continue reading