Flat Desing Curcunası

April 29, 2014

Reading time ~2 minutes

Blogumda şurda yukarıda yeni tema tasarımıma başladım dedim. Haftalar oldu tasarım yok hala ortada. Aslında bu sürede 2 tema bitirdim hatta wp entegrasyonunu yaptım ama içime sinmedi. Renkler felan garip geldi. Hatam bir taslak oluşturmadan direk html/css girişmemdi. Böyle olunca herşeyi ayrı ayrı kodladım sonra uyumsuz oldular. 1. sırada kodladığım ile 5. sırada kodladıklarım uyumsuz gibi yani. Neyse bu işin böyle olmayacağını anlayınca dribble, behance ve themeforest gibi bilimum siteleri aşındırmaya başladım. İyi de oldu.

En son başladığım tasarım tamamen [pumpkin]flat [/pumpkin]bir tasarım oldu çok da hoşuma gidiyor şu anda.

Peki Flat Tasarım Nedir?

Flat tasarım (Flat Design) minimalistik bir yaklaşımla çarpıcı ve göz yormayan renkleri kullanarak, yazı tipi ve sadeliğin vurgulandığı tasarımdır. En kısa tanım bu olur sanırım. Her yerde Windows 8 ve IOS 7 ile bu çılgınlığın büyüdüğünden bahsedilmiş. Kısmen doğru ama flat tasarım bu ikisi ile patlamadı. Zaten ihtiyaç duyulan bir şeydi flat design.

Geçtiğimiz yıllarda tasarım ve kodlamada iyi olduğunu göstermek isteyen ui ve ux designerlar ile html/css/js geliştiriciler yoğun efektler kullanarak websitesi/uygulama tasarlıyorlardı. Başta bu göze gayet güzelgeliyordu yalnız iş çığrından çıkmaya başlayınca kullanıcıyı yoran bir ortam oluştu.

Şöyleki:

Screenshot_1

Bu örnekte bol bol gölgelendirme görebiliriz. Tabi bahsettiğim tasarımlar genel olarak bu kadar kötü değiller. Ama arkaplanıyla, font renkleriyle, gölgeleri ve buton renkleri ile çarpıcı bir örnek oldu bu.

Bu yorucu akımlar yerini ilk olarak minimalizme bıraktı. Yalnız minimalizim bence bazı şeyleri karşılamıyor. Burada işte flat tasarım baskın geliyor. Kullanıcıya aradığı şeyleri farklı renkler ve anlaşılabilir elementlerle yansıtan flat tasarım 3 boyutun karmaşıklığını bırakıyor.

Flat Design 2 Boyutlu Yapılır

Flat design'da sade ve basit elementler kullanılır. Köşelere yumuşatma verilmez. Ya yuvarlaktır ya da dikdörtgen ya da kare yada altıgen ya da herneyse. Yalnız gereksiz yuvarlama uygulanmış, gölgelendirme yapılmış elementlerden kesinlikle kaçılır.

Flat Design 2 Boyutludur

Tipografi çok önemlidir. Efektler ile vurgulanmayan tasarım yerini vurgulanan içeriğe bıraktığı için flat design'da tipografi önemlidir. Bu sayede kullanıcıya vurgulanmak istenilen bilgi vurgulanmış olur. Tipografik öğelerde vurgulanan renkler içeriği görsel açıdan zengileştirir ve vurgulanmak istenilen bilgiyi vurgular. Tipografik ögeler butonlarda ve diğer yerlerde kullanımı ve etkileşimi kolaylaştıracak şekilde açık, net bir şekilde kullanılır. Tercih genelde büyük boyutlu metinlerden yana olur.

İyi Bir Tipografi Flat Design İçin Vazgeçilmezdir

Renk vurguları çok önemlidir. Genelde tatlı ama göze çarpan gene göz yormayan (kullanımına göre) renkler kullanıyor. Bu konuda belki de en iyi kaynak flatuicolors.com. Kesinlikle bakmanızı öneririm.

Bu yazımda bu kadar sanırım. Gene pek bi düzensiz ama aklıma geleni yazdığım bir yazı oldu. Okuyup yararlanan herkese teşekkür ederim. Tasarımlarınızda sadeliğe ve son kullanıcıya önem vermeyi unutmayın. Başarılı tasarımlar.

Dipnot: Ben ne UI Designer'ım ne de UX. Yani tam profesyonel bir yaklaşım yaratamadım yazımda.
comments powered by Disqus

Ah Şu Bundle’lar

Startup Framework çıktığında iyi bi sükse yaptı. satışları sanırsam 10bin civarı bişi olmuştu. 250 dolarlık bi ürün için iyi para hani. bu s…… Continue reading

Durum Güncellemesi

Published on January 23, 2015

PHP’ye Başlıyoruz – Ama Nereden?

Published on March 26, 2014